Prečítajte si náš blog

Články na téma sebavedomie

Keď mozog nefunguje správne: Časť druhá

V prvom diele miniseriálu o poruchách fungovania mozgu sme sa pozreli bližšie na mechanické poškodenie prefrontálneho kortexu, ktoré viedlo až k zmene osobnosti postihnutého a k neschopnosti racionálnych rozhodnutí. Tiež sme sa dozvedeli, ako sa lieči epilepsia a aké sú občasné bizarné následky takejto liečby. V druhom diele sa oboznámime s poruchou reči, afáziou, a pozrieme sa bližšie na jednotlivé druhy afázií. Ďalej tiež zistíme, akými ťažkosťami trpia pacienti s prozopagnóziou, poruchou zrakovej percepcie, kedy pacient nedokáže rozpoznávať ľudské tváre.

Prvú skupinu porúch teda tvoria poruchy reči, afázie. Tieto môžu vzniknúť po mŕtvici, odstránení nádoru či mechanickom poškodení mozgu v oblasti rečových centier. Afázia môže mať dvojaký priebeh. Na jednej strane máme afáziu plynulú, teda Wernickeho afáziu, pomenovanú práve podľa oblasti, spojenej s touto poruchou. Plynulá afázia jej neurológovia hovoria preto, že sa vyznačuje plynulou rečou bez významu. Pacient nemá problém produkovať slová a vety, no vety nedávajú zmysel, často sa objavujú neologizmy, teda nové slová, ktoré si pacient vymyslel. Tiež je pre pacienta problematické porozumieť reči druhých, identifikovať význam. Na druhej strane hovoríme o Brockovej afázii, opäť pomenovanej podľa oblasti v mozgu, Brockovho centra reči. Táto porucha je naopak neplynulá. Pacient produkuje slová veľmi ťažko, jeho reč znie, akoby si nemohol na jednotlivé slová spomenúť. Vety sú jednoduché, často sa vyjadruje len jednoslovne, no jeho vyjadrenia majú zmysel, slová sú zasadené do kontextu správne, nenastáva problém s porozumením reči.

Bezpochyby sa dá tvrdiť, že obe formy afázie sú pre pacienta i jeho okolie veľmi frustrujúce, no pri plynulej forme afázie je stratený význam, takže rozumná verbálna komunikácia s pacientom v podstate nie je možná.

Reč a celková schopnosť verbálnej komunikácie je určite jednou z oblastí ľudského života, ktorá sa dá len ťažko kompenzovať. Poruchy zrakovej percepcie, ktoré majú svoj pôvod v mozgu, ako prozopagnózia, môžu však prinášať komplikácie, ktoré si zdravý človek dokáže predstaviť len s veľkými ťažkosťami. Pacienti s takzvanou prozopagnóziou nie sú schopní rozpoznávať ľudské tváre. Dokážu ohodnotiť, že ide o tvár podľa jej častí, ale nevedia identifikovať jej majiteľa. Dokonca pri pohľade do zrkadla nevedia, že sa vlastne pozerajú na seba. Fenoménom prozopagnózie sa zaoberal aj Oliver Sacks vo svojej populárno-vedeckej knihe „Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom“. Táto zábavná kniha formou krátkych esejí popisuje rôzne poruchy a diagnózy, s ktorými sa autor stretol počas svojej neurologickej praxe.

V tomto diele série o poruchách mozgu sme sa oboznámili s rečovými poruchami - afáziami a ich rôznymi formami. Tiež sme sa dozvedeli o poruche vnímania tvárí. Na záver tohto seriálu odporúčam knihu Olivera Sacksa, kde si môžete o problematike rozšíriť obzory.

9 dôvodov, prečo je golf dobrý pre váš mozog

Golf. Pre niektorých skvelý spôsob trávenia voľného času, pre niekoho iného zbytočnosť. Či už máte na golf ako šport názor akýkoľvek, jedno mu uprieť nemožno - pomáha vášmu mozgu. Núti vás k maximálnemu pokoju a koncentrácie, zrýchľuje krvný obeh, rozvíja predstavivosť a priestorovú orientáciu. Vybrali sme pre vás 9 dôvodov, prečo je dobré si občas zájsť na golf.

1. Zrýchľuje krvný obeh

Či už vaše telo vykonáva akýkoľvek pohyb, vždy to vedie k zrýchleniu krvného obehu v mozgu. Pri golfe sa pohybujete prakticky neustále - najmä ak nepoužívate vozík a celé ihrisko chodíte pešo. Hraním golfu stimulujete svoj mozog a telo dostáva novú energiu.

2. Zlepšuje predstavivosť

Nemusíte byť hneď Tiger Woods - aj začínajúci golfista ešte predtým, než odpáli loptičku, premýšľa. Akú palicu si vziať, ako sa k loptičke postaviť, aký fúka vietor a aký smer by mala loptička po odpale nabrať. Celý tento proces núti váš mozog kreatívne premýšľať a rozvíja vašu predstavivosť.

3. Začleňuje do spoločnosti

Výskum Michiganskej univerzity z roku 2008 dokazuje, že hranie golfu a s ním spojené debatovanie s ostatnými hráčmi stimuluje kognitívne funkcie mozgu. Či už na golf chodíte kvôli obchodným partnerom alebo s partičkou priateľov z detstva - vždy medzi sebou utužuje sociálne väzby a podporujete svoj mozog. Rozhodne teda pri hraní golfu hovorte s ostatnými. Čím viac, tým lepšie.

4. Podporuje priestorovú orientáciu

Správny hráč golfu neupiera svoj zrak na loptičku iba predtým, než ju odpáli. Pozorne ju totiž sleduje tiež za letu a pozerá sa, kam presne loptička dopadla. Tým získava lepší odhad vzdialenosti a podporuje svoju priestorovú orientáciu.

5. Zvyšuje sebadôveru

Krátko pred úderom zvyčajne veríte, že ste všetko pripravili správne a loptička po odpale zamieri presne tam, kam ste si naplánovali. Dobre trafený úder vás o tom presvedčí, čo zvyšuje vašu sebadôveru. O to viac, ak ste na golfe s ľuďmi, na ktorých chcete zapôsobiť.

6. Zlepšuje koordináciu

Aj keď to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať, správne vykonanie golfového úderu je celkom veda. Musíte sa k loptičke určitým spôsobom postaviť a potom si do správnej polohy "naštelovať" svoje nohy, chrbát, ruky ramená, predlaktia i prsty - hlavne zo začiatku je to horšie ako maturita. Správne držanie tela a prevedenie úderu kladie vysoké nároky na koordináciu - a za tú je znovu zodpovedný mozog.

7. Stimuluje koncentráciu

Nie je moc športov, pri ktorých by ste sa pri zahraní loptičky museli sústrediť toľko, ako pri golfe. Pri údere zo svojej mysle vypustite všetky rušivé vplyvy z okolia a sústredíte sa len na to, aby ste úder správne trafili. Pre tréning koncentrácie úplne ideálne.

8. Núti strategicky premýšľať

Máte loptičku postavenú na odpalisku a chcete, aby čo najskôr skončila v jamke. Vymyslieť, ako ju tam na čo najmenej úderov dostať, je v podstate vytváranie stratégie. Vo svojej hlave otvárate pomyselnú učebnicu geometrie ak tomu uvažujete svojich schopnostiach či okolitých podmienkach. Váš mozog skrátka ide na plné obrátky.

9. Posilňuje sebavedomie

Opakované štúdia preukázali, že ľudia s nižším sebavedomím mávajú zvyčajne tiež nižší výkon mozgu. Pokiaľ si idete zahrať golf a trafíte aspoň jeden dobrý úder, dostanete loptičku do jamky na nízky počet pokusov alebo akokoľvek inak sami sebe dokážete, že ste dobrí, je to pre váš mozog príjemná vzpruha. Dodá vám pocit víťaza. A to sa počíta.

Takže až budete nabudúce premýšľať, ako strávite slnečné nedeľné popoludnie, vyrazte s priateľmi na golf. Skvele sa pobavíte, utužíte vzájomné priateľstvo a navyše precvičíte svoj mozog. Čo viac chcieť.

Mentem? A čo to vlastne je?

Napíšte si do Google prekladača slovo "myseľ", nechajte si ho preložiť do latinčiny a pokúste sa rozklinkať ponúknutý výraz mens. Sami uvidíte, že medzi ďalšími variantmi preklade vám Google ponúkne slovo "Mentem". Odtiaľ názov celého projektu.

A prečo je v našom názve zrovna slovo myseľ? Pretože hlavným cieľom Mentemu je tréning mysle - súbor rozumu, vnímania, vôle, pamäte, predstavivosti a cítenia (ako ľudskú myseľ opisuje stará dobrá Wikipédia).

Zábavné hry na každý deň

Poďme sa od nie úplne záživnej teórie presunúť k praxi. Na Menteme nájdete cez 25 zábavných hier, na ktorých vývoji spolupracovali odborníci z oblasti informačných technológií, pedagogiky alebo psychológie. Hranie týchto hier má pritom pozitívny vplyv na výkon vášho mozgu, respektíve jeho kognitívnych funkcií. Jedna hra zameraná na pamäť, jedna na predstavivosť a tretia zasa na priestorovú orientáciu. Keď ich budete hrať všetky, postupne svoj mozog vybudíte k lepším výkonom.

Na Slovensku zatiaľ neznáme

Zatiaľ čo za našimi hranicami je tréning mozgu vcelku bežný, na Slovensku sa o ňom prakticky nehovorí. Súdiac podľa vyťaženosti v posilňovni a fitness centier slovenský národ začal viac športovať a cvičiť, ale zabúda na to, že ľudské telo netvorí len fyzická konštrukcia. Aj naša myseľ potrebuje pravidelný tréning. Či už kvôli kvalite osobného či pracovného života, osobnej pohode alebo vlastného sebavedomia. Svoj dôvod si každý nájde sám.

Pridajte sa k vyvoleným

Mentem je tu pre každého - a navyše zadarmo. Prvých 7 dní po registrácii môžete trénovať až do aleluja úplne zadarmo. Vyskúšate si všetky hry, pochopíte zmysel denných tréningových plánov a dosť možno aj prídete na to, že trénovanie naozaj má zmysel.

Tak ako pravidelná drina v posilňovni nesie ovocie v podobe vypracovanej postavy, tak pravidelný tréning na Menteme nesie ovocie v podobe lepšej kvality života alebo vyššieho sebavedomia.

Nezabúdajte, že pravá krása sa skrýva vo vnútri

Vitajte a užívajte si!