Články

Ako vábenie víťazstva mení volebné preferencie

13. septembra 2019

Kalendár hlási pár dní pred voľbami a vo vzduchu je cítiť volebné šialenstvo. Vás sa ale netýka. Znalosť politickej scény nikdy nebola vašou silnou stránkou, a pretože si ani vlastným výberom zatiaľ nie ste veľmi istí, snažíte sa nenápadne vyhýbať spoločenským diskusiám aj všetečným otázkam priateľov. Aspoň za dverami svojho bytu ste v bezpečí. Teda takmer. Len čo zapnete televíziu, už sa na vás hrnú výsledky predvolebných prieskumov. Kandidát, o ktorom ste doteraz uvažovali, skončil ďaleko za ostatnými. Na prednej pozícii sa však umiestnil obľúbenec vašich priateľov. Zrejme majú dobré dôvody, keď im toľko ľudí dáva za pravdu. Možno bude skutočne tou najlepšou voľbou, hovoríte si.

A tak ste sa rozhodli naskočiť na víťazný voz. Práve podľa neho totiž dostal tento fenomén meno – bandwagon effect. Označenie pochádza z prostredia americkej politiky 19. storočia a odkazuje na alegorický voz s kapelou, za ktorým sa vďaka hudbe vinie zástup okúzlených nasledovateľov. Podľa jeho definície sa vo svojich preferenciách a postojoch pripájame k tomu, čo vnímame ako hlas väčšiny alebo prejav dominantnej pozície v spoločnosti. Kým teda voliči, ktorí sa rozhodli pre víťaznú stranu, svoju voľbu meniť nechcú, tí, ktorí sa chystali voliť inak, a tí, čo si svojím rozhodnutím neboli istí, k tomu inklinujú. Populárne rozhodnutia tak získavajú stále väčšie zastanie, až sa nakoniec verejná mienka vytvaruje v duchu sebanaplňujúceho proroctva. Na jeho začiatku pritom môže stať napríklad aj trebárs hlas známej osobnosti, ktorej zapojenie priláka ďalšiu finančnú a dobrovoľnícku podporu. Dav priaznivcov sa zväčšuje, ich vplyv silnie a ľahšie tak zaujmú ostatných.

Práve vnímanie je kľúčové, dojem víťazstva sa totiž vôbec nemusí zakladať na faktoch... A napriek tomu na preferencie pôsobí. Svoju úlohu tak môžu zohrať napríklad aj hromadné protesty alebo rozhovory s ľuďmi v okolí. Najsilnejšie ale zrejme pôsobí masové média, výsledky prieskumov a ankiet. Ich vplyv pritom nespočíva len v číslach, dôležitá je tiež interpretácia. Ako víťaz by totiž mohol byť chápaný aj ten, kto oproti predchádzajúcemu výsledku poskočil najviac vpred, typicky sa ale pozornosť venuje predovšetkým predným pozíciám.

K podľahnutiu hlasu väčšiny navyše tiahnu zvlášť ľudia, ktorí si nie sú v danej oblasti príliš istí. Rovnako ako človek chystajúci sa ku kúpe auta, ktorý parametrom auta príliš nerozumie, dajú aj oni radšej na ostatných. Výber väčšiny musí byť, ako súdia, dobre opodstatnený, a predstavuje tým pádom "bezpečnú" voľbu. Čím viac úzkosti pritom prežívajú, tým sú k zmene pôvodného rozhodnutia náchylnejší.

Politické preferencie ale nie sú jedinou oblasťou, kde sa s týmto efektom stretávame. Naraziť na to môžete napríklad aj v obchode. Presnejšie, v dopyte po luxusnom tovare, ktorý má demonštrovať podobnosť s významnými osobnosťami, filmovými hviezdami a celebritami. Práve pripomenutie týchto "víťazov" zvyšuje ochotu zaplatiť za tovar vyššiu cenu a dostať logo značky na dohľad ostatných. Vytúžené produkty by mali byť jasne rozpoznateľné, rovnako ako ich limitované množstvo. Ich majitelia v nich tak získavajú nielen nový kus šatníku, ale aj spojenie s vyšším spoločenským postavením, úspechom a slávou.

  prečítané 4493×
Začať trénovať svoj mozog Späť na výpis
Mgr. Eva Krejčí
Eva Krejčí je studentkou jednooborové psychologie a absolventkou žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V současnosti se zaměřuje především na fenomén snění, mediální komunikaci a účinky a kreativní myšlení. Popularizací psychologie by chtěla podpořit kritické myšlení veřejnosti.